Selasa, 18 Mei 2010

Resepi CheeseTart..

TART SHELL : RESEPI 1
70 gm butter
30 gm gula halus
1 biji telur
120 gm tpg gndum
(Gaul Semua Bahan Spt Buat Biskut
FILLING :
250 gm cream cheese
50 gm butter
50 gm gula halus
25 gm whipping cream
20 gm tpg gndum
1 bj telur

Cara :
1. buat kulit dulu (mcm buat biskut)
2. tekan dlam acuan
3. bakar 20 minit
4. utk intinya - pukul chesse, butter n gula.
5. masuk telur, cream dan tepung.
6. kacau sekata dan masuk dlm piping beg
7. paipkan dalam kulit tart yang dah sejuk
8. hiaskan dgn bluberry filling.
bakar lagi dlm 20 minit.
 Sumber Dari: Rakan Bloger   
RESEPI 2 :
TART SHELL
Bahan A
200 g mentega
100 g gula aising
1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B
1 biji telur

Bahan C
420 g tepung gandum


Cara-cara
1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan
(B). Putar lagi hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sebati.

3. Ambil sedikit doh tekankan ke dlm acuan tart hgga siap dan bakar  pd suhu 180c-200c selama 20-25 minit mengikut oven masing2..

* Tart akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar. 

P/S : kawan-kawan boleh pilih nak cuba resepi mana2 semuanya saya bt menjadi dan hasilnya memuaskan.. selamat mencuba..
 

2 ulasan:

sasa berkata...

Salam.. Kak, nk tanya sikit.
Apa beza kalau filling tu letak tepung gandum, dan x letak tepung?

tiny member skolah kmn trg berkata...

time kasih zaidah aku wak memang menjadi tART SHEEL 1 YG TART SHEEL 2 AKU DOP CUBE LAGI.. SEDAPP SNGAT.kalu boleh resepi kek lumut dan kek coklat bakar tu share la bersame.okyy good job...

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails