Isnin, 1 November 2010

Dadar Daging..



 RESEPI DADAR DAGING..Jom layann


KULIT :
-2cwn air
-2cwn t.gandum
-3bj telur
-secubit garam
-secubit kunyit (utk bg warna)

CARA :
1.semua bahan diatas blend sebati
2.panaskan kuali yg tlh disapu dgn sedikit minyak
3.sendukan adunan kedlm kuali biarkan 2-3 minit..angkat ketepikan buat hgga adunan habis..
4.masukan inti..dan goreng.


INTI DAGING :

400gm daging cincang (Ramly)
- 2-3bj ubi kentang potong dadu (ikut suka nak byk mana)
- 2-3bj bawang besar potong dadu (ikut suka nak byk mana)
- 2-3 ulas bawang putih (cincang)
- lada hitam kisar megikut kepedasan masing2.
- kicap manis 3-4 sudu besar
- garam & gula secukupnya
- daun sup ikut suka x nak letak pun xpe

CARA:
- tumis bawang putih dgn sedikit minyak bila dah agak2 garing masukan daging kacau seketika bila dah agak kecut sedikit masukan kentang kacau lg biarkan kentang empuk..setelah itu masukan bawang besar,lada hitam,kicap,garam&gula..kacau semua biar agak kering sedikit masukan daun sup..rasa dah ok tutup api bolehlah masukan ke dlm kulitnya..
-Setelah siap masukan inti bolehlah digoreng dgn minyak yg sedikit balik2kan,agak2 kuning keemasan angkat..hidangkan


0 ulasan:

Catat Ulasan